maanantai 25. kesäkuuta 2012

China Miéville: Toiset

Jähmeän alun jälkeen luin lopulta China Miévillen Toiset loppuun. Odotukseni olivat kirjan suhteen hyvin korkealla eivätkä valitettavasti täysin täyttyneet. Toisaalta kirja oli kuitenkin tietyin osin todella kiinnostava ja ajatus lomittuneista kaupungeista kiehtova. Rikosromaani sen sijaan ei ole aivan minun juttuni ja lisäksi kirjan alku oli varsin pitkä ja välillä pitkäveteinen. Loppua kohden juoni muuttui selkeästi kiinnostavammaksi ja Miévillen kuvaus kaupungista ja kaupungista oli välillä erittäin hienoa. Voin edelleen melkein nähdä mielessäni kuvan Corwista, Tyadista ja Dhattista kirjan loppupuolelta, vaikka en normaalisti kovin visuaalinen olekaan.

Koin kirjan enemmän scifinä kuin fantasiana (tosin hyvin vähän scifiä lukevana olen hieman kahden vaiheilla tämän mielipiteen esittämisestä). Toisaalta Toiset on kuitenkin mielestäni mielenkiintoinen lisä Tähtifantasia-ehdokkaiden joukkoon, enkä koe sitä niin ei-fantasiana, etteikö se sopisi tähänkin porukkaan.

En vieläkään usko lukeneeni suosikkiani tämän vuoden Tähtifantasia-ehdokkaista, mutta voin myös olla väärässä. Vaikka Toiset ei välttämättä ollut varsinaisesti parempi kuin Kohtalon miekka, ajaa Miéville kuitenkin Sapkowskin edelle omaa voittajaehdokasta pohtiessani. Noituri-sarjan ensimmäinen osa oli mielestäni toista osaa parempi, joten mielestäni toinen osa ei tarvitsisi enää palkintoa. Toiset puolestaan, vaikka ei ollutkaan aivan yhtä mielenkiintoinen kuin Kohtalon miekka, tarjosi kuitenkin yleisemmällä tasolla jotain enemmän. Sapkowskin kirja oli selkeästi vain jatko-osa, joka ei itsessään tarjonnut minulle sen enempää kuin edeltäjänsäkään, kun taas Miévillen Toisista sain irti enemmänkin kuin vain yksittäisen viihdyttävän lukukokemuksen. En tosin osaa sanoa kuinka mielipiteeseeni vaikuttaa se, että en ole lukenut Miévilleltä (vielä) muita romaaneja.

Toiset oli siis ajoittain hieman tylsä, mutta kuitenkin kiinnostava ja tarjosi ajatuksille pureksittavaa. Inspiroiva kirja, joka lukukokemuksena jätti jälkeensä energisen fiiliksen ja halun lukea lisää Miévilleä. Mikäli kirjan fiilistely jatkuu pitempäänkin, on täysin mahdollista, että alan pitämään Toisia vähitellen varsin varteenotettavanakin voittajaehdokkaana. Luettavanani on kuitenkin vielä kaksi ehdokasta, joista molemmat vaikuttavat kiinnostavilta...

2 kommenttia:

 1. Sääli jos oli (edes pienoinen) pettymys. Minulle tämä oli viime vuoden lukuhuippuja... mutta joku muukin on tainnut kommentoida, että alussa oli tyhjäkäyntiä. Itse en niin kokenut, mutta ehkä se johtuu siitä, että pidän myös dekkareista ja tilanteen rakentelukin uppoaa siksi hyvin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin uskoa, että lukukokemusta parantaa, jos sattuu pitämään dekkareista. Mietiskelin nimittäin, että sama ympäristö, mutta hieman erilaisilla henkilöillä tai näkökulmalla olisi varmasti uponnut minuun paremmin.

   Toiset kuitenkin vahvisti ajatustani siitä, että Miéville on yleisesti ottaen kiinnostava kirjailija, jonka tuotantoon pitää ehdottomasti tutustua lisää. :)

   Poista