perjantai 29. huhtikuuta 2011

Patrick Rothfuss: Tuulen nimi

Neljäs lukemani Tähtifantasia-ehdokas oli Patrick Rothfussin Tuulen nimi. Tosin ollakseni rehellinen, luin kyseisen kirjan englanniksi (The Name of the Wind), koska olin joidenkin arvioiden perusteella saanut sen kuvan, että kirja olisi parempi englanniksi. En ole lukenut suomennosta, joten en voi itse tehdä vertailua, mutta luulen, että olisin pitänyt suomennoksesta aivan yhtä paljon. Luen englantia sujuvasti, mutta luultavasti hienommat vivahteet jäivät kuitenkin huomaamatta. Vertailun vuoksi olisi mielenkiintoista lukea nyt perään myös suomennos, mutta käytännössä kiinnostukseni ei riitä tähän.

Luin Tuulen nimen jo viikko sitten, mutta en ole oikein osannut kirjoittaa siitä. Kirja oli mielenkiintoinen fantasiaseikkailu, joka tempaisi minut mukaansa. Luin kirjan nopeasti läpi, tarttuen siihen aina kun mahdollista. Odotin kirjalta kuitenkin vielä enemmän lukemieni kehujen ja hehkutuksen jälkeen. Mikäli ennakko-odotuksia ei olisi ollut, olisin ehkä voinutkin pitää kirjaa loistavana. Mitä kirjasta sitten puuttui? En ole aivan varma, mutta ehkä odotin suurempaa tarinaa. Takakannessa puhutaan hyvin suurista teoista ja suurista seikkailuista, mutta kirjassa ne jäivät kuitenkin edelleen pääasiassa vain puheeksi. Olisin toivonut, että kirjassa olisi päästy hieman syvemmälle siihen, mitä Kvothesta on tuleva (ja kerrottu enemmän Chandrianeista).

Vaikka olinkin joistain arvioista jo lukenut, että kirja tuntuu vain johdannolta Kvothen tarinaan, niin silti yllätyin siitä, kuinka "vähän" kirjassa ennätettiin kertoa Kvothen eri elämän vaiheista. Kirjan luettuani koetin selvitellä, kuinka monta osaa sarjassa on luvassa. Wikipedian mukaan kyseessä on trilogia, mutta tällä hetkellä tuntuu, että Kvothen elämästä saisi varmasti kirjoitettua enemmänkin kuin vain kolme paksua kirjaa. Ja mikäli seuraavat osat ovat yhtä hyviä kuin ensimmäinen, lukisin mielelläni tarinaa pidemmältikin.

Mielipiteeni Tuulen nimestä on siis hieman kahtalainen. Toisaalta kirja oli hienoinen pettymys, mutta toisaalta se oli loistavaa fantasiaa, jonka seuraavan osan tilaan heti kun vain sallin ostoksen itselleni. Innostun varsin helposti eeppisistä fantasiatarinoista, joten se, että pidin Tuulen nimestä ei ollut mikään yllätys. Rothfussia on kuitenkin kuvailtu sellaisin ylisanoin, että odotin jotain ihmeellisempää. Mutta, mikäli Tuulen nimi oli todella vasta johdanto, niin ehkä lupaukset lunastetaan myöhemmissä osissa. Yritän kuitenkin olla lukematta mitään seuraavasta kirjasta, tai odottamatta siltä aivan liikoja, sillä en haluaisi pilata lukuelämystäni jälleen liian suurilla odotuksilla.

I have stolen princesses back from sleeping barrow kings. I burned down the town of Trebon. I have spent the night with Felurian and left with both my sanity and my life. I was expelled from the University at a younger age than most people are allowed in. I tread paths by moonlight that others fear to speak of during day. I have talked to Gods, loved women, and written songs that make the minstrels weep.

My name is Kvothe. You may have heard of me.

Lainasin ylle kirjan takakansitekstin. Mielestäni tuo ei oikeasti kerro kirjasta yhtään mitään, vaan asettaa jokseenkin väärän kuvan siitä, mitä kirjan kansien sisällä kerrotaan. Tuo teksti kuvaa sitä, mitä Kvothesta oletettavasti joskus tulee, mutta kuinka paljon tuosta oikeasti tapahtuikaan ensimmäisen kirjan loppuun mennessä..? Ei liene ihme, että odotin kirjassa tapahtuvan edes hieman enemmän. Kyllähän tuo teksti on edelleen hyvin houkutteleva ja kiehtova, mutta entisestään vääristi odotuksiani.

Tuulen nimi oli ennakkosuosikkini Tähtifantasia-ehdokkaiden joukosta. Nyt kuitenkin tuntuu, että oman suosikkini nimeämisestä tulee hankalaa. Jäljellä on enää vain Terry Pratchettin Yövartiosto, johon suhtaudun varsin epäluuloisesti. Päätin vuosia sitten, etten tuhlaa enää aikaani yhteenkään Kiekkomaailmasta kertovaan kirjaan, mutta tässä sitä sitten taas ollaan. Ehkä on kuitenkin ihan hyvästä uudistaa näkemyksiään kuuden vuoden tauon jälkeen.

---

Mikäli kaipaat hieman informatiivisempaa kuvausta Tuulen nimestä, niin käy lukemassa arvostelu vaikkapa täältä tai täältä.

7 kommenttia:

 1. mulla toi odottaa lukulistalla noin neljättä vuotta tai jotain. pikkuhiljaa alkaa tuntua siltä, että se voisi lukeakin.

  kerran, hieman hämmentävästi, sain kaveripyynnön facebookissa patrick rothfussilta koska "sulla on mun kirja hyllyssä". häkellyin enkä kehdannut sanoa, etten kyllä ole lukenut sitä eikä me näin ollen voida olla kavereita. niinpä vaan ignoroin koko pyynnön.

  nykyään onneksi fb:ssäkin on kehittyneemmät some-markkinointityökalut eikä tarvii kirjailijoidenkaan yrittää kaveerata kaikkien potentiaalisten lukijoiden kanssa.

  VastaaPoista
 2. Hmm. Bongasin kyseisen kirjan poikaystävän synttärilistalle heti kun se ilmestyi. Synttärit ovat parin kuukauden päästä enkä vieläkään ole päättänyt hankkisinko kirjan hänelle vai en. Muitakin vaihtoehtoja fantasian saralla toki olisi ja Tuulen nimi on aika tyyris(38e) kirja, jos se ei ole todella hyvä.

  VastaaPoista
 3. Liina: Hilpeää, vaikka varmasti hämmentävää tuo Rothfussin kaveripyyntö! Lueskelin hänen blogiaan ja vaikuttaa varsin sympaattiselta tyypiltä. :)

  Sonja: Tuulen nimi kannattaa kyllä ehdottomasti lukea, etenkin jos pitää fantasiasta. Minulla kirjaa kohtaan oli vain kertynyt tarpeettoman paljon odotuksia, joihin se ei enää pystynyt vastaamaan. Mutta mielestäni kirja oli ehdottomasti hyvä ja antaisin sille arvosanan 4/5. Itse vain odotin jotain järisyttävämpää viiden tähden kirjaa. (Suomennoksen kansi on muuten mielestäni niin kaunis, että ihan jo sen takia ottaisin sen mielihyvin hyllyyni! ;))

  VastaaPoista
 4. Kyllä se taitaa sitten löytyä heinäkuun synttäripaketista. Paitsi jos olet lukenut Vellumin ja suosittelet sitä enemmän:D Se on nimittäin toinen vaihtoehtoni.

  VastaaPoista
 5. Vellumista en osaa sanoa mitään, kun sitä en ole vielä lukenut. :)

  VastaaPoista
 6. Minä tykkäsin tästä kovasti :) Ja kiitos muuten linkityksestä ;)

  VastaaPoista
 7. Minäkin pidin paljon, mutta odotin vain vielä enemmän - ei pitäisi kasvattaa odotuksia, kun sitten miltei väistämättä pettyy ainakin pikkuisen. (Tämä liikojen odotusten ongelma tuntuu pätevän kirjojen ohella ainakin elokuvien kohdalla.)

  VastaaPoista