maanantai 30. tammikuuta 2012

Uusi ystäväni Kindle

Tässä kuussa en ole lukenut paljoakaan perinteisiä kirjoja, sillä ostin itselleni Kindlen ja olen nyt ihastellut sitä vajaat kolme viikkoa. Kyseinen laite on osoittautunut erittäin näppäräksi. Vaikka en vielä olekaan ostanut Kindleeni kuin yhden kirjan (ja saanut yhden lahjaksi), olen jo löytänyt sinne monenlaista ilmaista täytettä.

Tajusin ilokseni, että Project Gutenbergin -sivuilta voi ladata kirjoja myös Kindle-versioina. Latasin sieltä siis nipun Jane Austenin teoksia, joiden uusintalukua olin ennättänyt miettiä jo tovin. Nyt olen lukenut Kindlellä Persuasionin ja Pride and Prejudicen ja seuraavana lienee vuorossa Emma. Kieli on tosin hieman hidastanut lukemistani, sillä olen tottunut lukemaan englanniksi vain uudempaa kirjallisuutta.

Koska pelkän Ylpeyden ja ennakkoluulon verran Darcya ja Elizabethia ei riittänyt, löysin itseni pitkästä aikaa lukemasta fanfictionia. Suureksi riemukseni myös totesin, että fanfictioninkin voi kätevästi ladata Kindleen! Tietokoneen näyttö tuntuu nimittäin Kindlen jälkeen entistä kirkkaammalta ja ilkeämmältä, eli houkutus lukea kaikki mahdollinen Kindleltä on varsin suuri.

Kindle-ihastuksissani voisin listata vielä muutaman huomion Kindlen hyväksi (verrattuna perinteiseen kirjaan): Kindleä ei tarvitse pidellä auki, se on kevyt, ei tarvitse tuskailla liian lähelle taitetta hivuttautuvan tekstin kanssa ja tekstin kokokin on aina sopiva (sitä voi itse muuttaa). Lisäksi on todella kätevää, kun Kindlessä on mukana sanakirja (englanti-englanti), jota on erittäin helppo käyttää lukemisen lomassa.

Hehkutuksesta huolimatta keksin kyllä myös negatiivisia puolia Kindlestä. Ensinnäkin oletan, että suomenkielistä luettavaa Kindlelle ei oikein ole saatavissa. (Jos jollakin on varmaa tietoa asiasta, minua voi valaista.) Ostin kuitenkin oman laitteeni sitä ajatellen, etten enää täyttäisi kirjahyllyäni halvoilla englanninkielisillä pokkareilla, vaan säilöisin ne jatkossa Kindleen. Tämän takia suomenkielisten e-kirjojen saatavuus ei varsinaisesti huoleta minua.

Hintakysymys on toinen miinuspuoli. Monet pokkarit ovat halvempia paperiversioina ja etenkin käytettyjä kirjoja saa välillä aivan pilkkahintaan. Kuitenkin, koska olen huono luopumaan ostamistani kirjoista, oli jo aikakin alkaa rajoittamaan pokkariostoksiani. Vaikka e-kirja välillä onkin kalliimpi, eipähän ainakaan tule säilytysongelmaa eteen, vaan voin hyvillä mielin säilöä kaikki e-kirjaostokseni.

Kolmantena huolenani on laitteen kestävyys. Minua mietityttävät etenkin laitteen sivuilla olevat näppäimet, joilla vaihdetaan sivua. Nämä ovat eniten käytössä ja pelkään, että ne jossain vaiheessa hajoavat.

Tähän asti olen kuitenkin elellyt Kindleni kanssa hyvin onnellisena. Ostos osoittautui loistavaksi ja olen käyttänyt Kindleä paljon. Täytyy kuitenkin yrittää olla ihastumatta laitteeseen liikaa, sillä kalliiksi tulee, jos kaikki pitäisi saada lukea Kindleltä...

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen käyttöraportti! Olen melkein jo tilannut Kindlen, mutta vielä vähän emmin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimästi! Olen aivan rakastunut laitteeseen, kuten ehkä tekstistä huomasi. Se vain on niin näppärä. <3

   Poista
 2. Kiva lukea blogistasi samanlaisia fiiliksiä kuin minulla itsellänikin on uuden Kindleni kanssa. Ostin - kuvien perusteella samanlaisen kuin sinunkin - perusKindle-versioni noin viikko sitten ja olen aivan lääpälläni. Ostin laitteen mukana nahkaisen suojakotelon, jossa on myös pieni led-valo. Kotelo oli aika kallis, mutta on osoittautunut tosi hyväksi, ei häiritse puolisoa mun lukuharrastukseni. Ihaninta on mainitsemasi ilmainen klassikkovalikoima. Latasin omaani aimo kasan Charles Dickensiä, ihan juhlavuoden kunniaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, että jaat Kindle-innostukseni! :)

   Suojakotelo valolla kuulostaa todella näppärältä. Kindleä tilatessa harkitsin itsekin jotain pientä valoa, mutta jätin lopulta ostamatta. Luulen kuitenkin, että jossain vaiheessa täytyy minunkin se valo hankkia.

   Minun viimeisin ilmainen klassikkolöytäni on yli tuhat sivua H. P. Lovecraftin kauhunovelleja - nyt kun vain vielä ennättäisin niitä lukemaan.

   Poista
 3. Olen vähän tekniikkafriikki, joten Kindle on kiinnostanut jo pitkään. Juurikin tuosta mainitsemastasi syystä, että halpoja englanninkielisiä pokkareita on alkanut kertyä ja olen myös huono luopumaan kirjoistani, joten tarvitsen joka tapauksessa kohta uusia metrejä hyllyyni.. Olen vain kovasti miettinyt tätä kielikysymystä. Luen kyllä sujuvasti englantia, joskin hitaammin kuin suomea, mutta haluaisin silti lukea kotimaisella enemmin. Kindlelle ei vaan taida olla paljoa näitä tarjolla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomenkielistä luettavaa Kindlelle ei tosiaan tunnu oikein olevan. Minua tämä ei kuitenkaan oikeastaan ole haitannut ja olen edelleen erittäin tyytyväinen ostopäätökseeni. :)

   Poista