Niinhän siinä sitten kävi, että luin viimeisen Tähtifantasia-ehdokkaan vasta perjantaina loppuun, enkä sitten enää ennättänyt kirjoittamaan siitä tai ehdokkaista yleisemmin ennen voittajan julkistamista. Mikäli joku ei vielä tiedä, niin palkinto meni Andrzej Sapkowskin Kohtalon miekalle eli Noituri-sarja palkittiin toisena vuonna peräkkäin.
Olin kuuntelemassa voittajan julkistamista paikan päällä Finnconissa ja oli mielenkiintoista päästä kuulemaan Jukka Halmeen ja varjoraadin kommentteja palkinnosta ja ehdokkaista. Paneelin alussa varjoraati (Sari Polvinen ja Marko Kivelä) kritisoi ehdokasasettelua. He kokivat, että ehdokkaiksi päätyy liian paljon marginaalista fantasiaa ja toinen raadin jäsenistä kaipasi myös nuorille suunnattuja fantasiakirjoja ehdokkaiden joukkoon. Varsinaisen raadin edustaja Jukka Halmekin myönsi, että ehdokkaina olisi ehkä voinut myös olla joitain muitakin teoksia ja mainitsi, että mahdollisesti jatkossa ehdokkaiden valintaa tekemään saatettaisiin ottaa laajempikin esiraati.
Olen itse valitettavasti lukenut aivan liian vähän vuoden 2011 fantasiakirjoja, jotta osaisin pohtia, mitkä kirjat olisivat minun mielestäni kuuluneet ehdokaslistalle. Mielelläni kuitenkin hahmottaisin suomennettujen uutuuksien kenttää paremmin ja mietinkin, että ehkäpä tänä vuonna ennättäisin lukemaan enemmän kuin vain pari uutuusfantasiakirjaa ennen ehdokkaiden julkistamista.
Oma ennakkosuosikkini voittajaksi oli China Miévillen Toiset, vaikka aivan fantasiakirjaksi en sitä kokenutkaan. Varjoraadin edustaja kuitenkin hahmotti kirjan fantastisen ulottuvuuden minua paremmin. Hänen mukaansa kirjan maailma tekee siitä fantasiaa - Besźeliä tai Ul Qomaa ei ole olemassa reaalimaailmassa. Paneelia kuunnellessa tämä perustelu kuulosti erittäin hyvältä, mutta nyt alan kyseenalaistaa sen. Tekevätkö keksityt ja omalaatuiset paikat kirjasta vielä fantasiaa? Yleisesti ottaen Toiset tuntui olevan varjoraadin suosiossa ja toinen raatilaisista veikkasikin kyseistä kirjaa voittajaksi. (Hesarin yli-innokas uutisointi oli puolestaan spoilannut toisen varjoraatilaisen, joten hän ei esittänyt voittajaveikkausta.)
Vaikka toivoin Toisille voittoa, henkilökohtainen suosikkini kirjoista oli viimeiseksi lukemani Ali Shawn Tyttö joka muuttui lasiksi. Kuvailisin kirjaa kauniiksi, herkäksi ja taianomaiseksi. Kirjassa ei kuitenkaan ollut samaa syvyyttä kuin Miévillen Toisissa ja luultavasti tästä syystä en kuitenkaan kokenut Shawn kirjaa voittajaehdokkaana, vaikka tarinana siitä eniten pidinkin. Varjoraadin mielestä kirja puolestaan oli liian nokkela ja omassa surkeudessaan pyöriskelevä eli heidän suhtautumisensa ei ollut kovin innostunutta.
Palkinnon voittaja Kohtalon miekka oli ehdokkaiden joukosta perinteisin fantasiaromaani. Se ei kuitenkaan kuulunut omiin ennakkosuosikkeihini ja olin varsin yllättynyt, että voittaja oli juuri tämä kirja. Sen lisäksi, että palkinto meni Noiturille edellisenäkin vuonna, pidin sarjan ykkösosasta enemmän ja sekä Toiset että Tyttö joka muuttui lasiksi olivat mielestäni parempia. Varjoraati puolestaan kehui Kohtalon miekkaa paremmaksi kuin ykkösosa ja arvosti kirjan kieltä.
Hal Duncanin Pako helvetistä! ei tuntunut herättävän varjoraadissa paljoakaan enempää innostusta kuin minussa ja sitä kuvailtiin muun muassa elokuvakäsikirjoitusmaiseksi. Kultatukka, tähtönen puolestaan sai ehdokkaana kritiikkiä siitä, että siinä oli hyvin rajallinen fantasiaelementti. Lisäksi sain sen fiiliksen, että kirjaa ei muutenkaan ehkä oikein pidetty ehdokkaaksi sopivana kirjan teeman takia. On tosin myös mahdollista, että raatilaiset puhuivat yleisemmällä tasolla kirjan aiheesta ja ajatus kirjan hienoisesta sopimattomuudesta on vain omassa päässäni. Olen nimittäin pyöritellyt mielessäni sitä, pitäisikö Kultatukka, tähtösen kaltaisia kirjoja nostaa esille kuinka paljoa? Minusta kyseinen kirja tasapainoilee sopivuuden rajoilla, eikä se tunnu oikein sopivalta luettavalta etenkään nuoremmille.
Pidin Kohtalon miekasta, enemmän kuin Miévillen Toisista, vaikka olin kyllä varma, että Toiset voittaa. Sapkowskin menestys oli näin ollen mieleeni. Olen kerran päässyt ilmaisemaan ennakkoon omia valintojani ehdokkaiksi ja silloin kaikki muistaakseni menivät läpi. Viime vuoden käännökset jäivät kyllä vähälle luvulle ja Tyttö joka muuttui lasiksikin odottaa vielä "hyllyssä".
VastaaPoistaÄh, minä kyllä tykkäsin sekä Kohtalon miekasta että Toisista, mutta ne ovat niin erilaisia, että on vaikea arvottaa rinnakkain. Tykkäsin Miévillen kirjasta ehkä hiukkasen enemmän, mutta Sapkowskin kirjat ovat selvemmin fantasiaa... ja hyvää fantasiaa.
VastaaPoistaHei, ihan vain tiedoksi annettakoon: hutkaisin sinua blogitunnustuksella!
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaOlen toimittaja ja etsin radiojuttua varten tamperelaista kirjaihmistä, joka olisi tutustunut e-kirjoihin. Ainakin tämän blogin perusteella tunnut sopivan kuvaan. Jos saat tämän viestin ennen viikonloppua, voisitko heittää sähköpostia osoitteeseen sp91131 at uta.fi, niin kerron lisää sähköpostin kautta.
T. Saara-Maria