perjantai 12. elokuuta 2011

Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear

Patrick Rohfussin The Wise Man's Fear on toinen osa Kuninkaansurmaajan kronikkaa. Tarinan kehyskertomuksessa on edetty toiseen päivään. Kvothe jatkaa tarinansa kertomista kahdelle kuulijalleen, hoidellen välillä majatalonpitäjän velvollisuuksiaan. Muistojen Kvothe puolestaan seikkailee sen minkä ennättää. Kiehtovan yliopistoelämän lisäksi hän lähtee Vintasiin auttamaan ruhtinas Maeria ja päätyy retkellään kauemmas kuin odottikaan. (Vähemmän ympäripyöreän kuvauksen juonesta voi lukea esimerkiksi täältä.)

Suljettuani The Wise Man's Fearin kannen olin hieman pettynyt. Lukukokemus oli upea ja toivottoman koukuttava, mutta kirjan loppu ei ollut yhtä hyvä. Kirjan ollessa kesken en olisi malttanut laskea sitä käsistäni, kun taas kirjan loputtua olin etupäässä ärtynyt ja turhautunut. Kiehtova kirja olisi ansainnut mielestäni myös kutkuttavan ja erityisen lopun.

Onneksi en kuitenkaan jättänyt asiaa tähän vaan ryhdyin etsimään muiden mielipiteitä kirjasta, päätyen lopulta lukemaan tätä kirjoitusta. (En suosittele klikkaamista, jos et ole lukenut molempia kirjoja.) Kyseisen bloggauksen kirjoittaja on koonnut yhteen mielenkiintoisia teorioita Rothfussin tarinaa koskien ja lukijat ovat jatkaneet aiheen pohdintaa kommenteissaan. Luettuani kirjoituksen viimeistä kommenttia myöten olisin halunnut saman tien tarttua kirjoihin ja lukea ne uudelleen. Eräs kiintoisa pohdinta liittyi siihen, että jokainen kirjan kohtaus on merkityksellinen tarinan kannalta. Eli myös täytekohtauksilta tuntuvat tapahtumat olisivat kirjassa jostain tietystä syystä...

Rothfussin tarinassa on siis enemmän syvyyttä, kuin mitä ahne lukija (eli allekirjoittanut) on ensimmäisellä lukukerralla saanut irti. The Wise Man's Fearin loppu parani huomattavasti luettuani erään teorian, joka ei itselleni ollut tullut lainkaan mieleen. (Liittyy osittain Kvothen ja Elodinin viimeiseen keskusteluun kirjassa.) Lisäksi eräiden muiden teorioiden myötä Denna alkoi tuntua mielenkiintoisemmalta ja vähemmän ärsyttävältä.

Jos siis haluat lukea mielenkiintoisen ja koukuttavan fantasiaseikkailun, tartu Rothfussin kirjoihin! Tosin kannattaa muistaa, että kolmas eli viimeinen osa ei ole vielä ilmestynyt. Asioiden selviämistä joutunee siis odottamaan kiduttavan kauan.

Muita arvosteluja kirjasta: 1, 2

1 kommentti:

  1. heippa, Sivukirjasto heitti haastetunnustuksen toveri-fantasianharrastajalle :)

    VastaaPoista